U petak, 5. lipnja 2020. godine, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, na prvoj su od tri lokacije u Rijeci, onoj u Ulici Erazma Barčića, postavljeni „Zeleni paviljon“, izgrađeni 2018. godine u Rijeci tijekom europskog skupa studenata arhitekture – EASA.

U Ulici Erazma Barčića, osim postavljanja drvenih paviljona, KD Čistoća je postavilo vaze, tegle, stolice, klupice i različitu vegetaciju.

Osnovna ideja je da paviljoni budu čim zeleniji, ujedno mirisni i cvjetni te se stoga radi o vrlo raznolikom biljnom materijalu, kako bi boravak u tim budućim „zelenim sobama“ bio što više nalik boravku u prirodi.

U loncima i kanticama koji su u Riperaju prenamijenjeni u vaze nalazi se tako mediteransko aromatično bilje, cvatući grmovi i trajnice te ornamentalne trave. Uz svaki paviljon nalaze se i vaze s brzorastućim penjačicama, kako bi u budućnosti paviljoni dobili zeleni krov. Naše male sugrađane svakako će razveseliti lončići sa šumskim jagodama. Sjedalice su napravljene od obnovljenih stolica u Riperaju kao i drvenih panjića, a sve je ukrašeno bojama EASA-e.

Postavljanje „Zelenih paviljona“ predviđeno je i na Klobučarićevom trgu gdje će udruga Urbani separe u skladu sa svojim planom uređenja postavljati vaze, tegle, klupice i vegetaciju, a u procesu će sudjelovati i Mjesni odbor Školjić-Stari grad. Postavljanje „Zelenog paviljona“ predviđeno je i na Delti gdje će pak inicijativa građanki postaviti ostatak elemenata u sklopu svojeg plana uređenja – prečke, klupice, mreže i vegetaciju.

„Zeleni paviljoni“ će tako postati zelene oaze na javnim površinama, centralne točke inovativnih uređenja ovih lokacija, odnosno nova mjesta za odmor i druženje za sve generacije.

Inače, „Zeleni paviljoni“ su program koji je osmišljen unutar EPK cjelina Slatko i slano te Zeleni val, u produkciji Rijeka 2020 i Sveučilišta u Rijeci, Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab, te u partnerstvu s KD Čistoća, RiUse centrom, Sekcijom mladih DAR-a te lokalnim partnerima – Mjesnim odborom Brajda-Dolac, Urbanim separeom, Mjesnim odborom Školjić-Stari grad i inicijativom građanki pod vodstvom Sare Stojaković, Tene Vičević Dunaj i Darije Vozila.