Jedinstveni riječki projekt za stvaranje održivog i solidarnog društva

Riperaj je projekt KD Čistoća i predstavlja mjesto na kojem građani mogu besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine. Riperaj je prvi takav projekt u Republici Hrvatskoj.

Korištenje alata i pomoć majstora su besplatni.

Osnovni cilj pokretanja Riperaja je smanjenje količine otpada i to na način da se oštećene ili neispravne predmete za svakodnevnu upotrebu uz manje popravke može nadalje koristiti, tj. ponovno upotrijebiti. Osim toga, cijeli koncept omogućuje aktivno uključivanje zainteresiranih stručnjaka raznih profila koji posjeduju potrebna znanja i vještine, s dodatnom vrijednošću neposrednog druženja zainteresiranih korisnika uz kavu ili čaj.

Prezentacija Riperaj

Funkcionalan prostor u kojem građani mogu besplatno popraviti predmete i uređaje po „uradi sam“ principu

Riperaj se nalazi na adresi Ivana Zajca 20/b, u samom središtu Rijeke. Projektom uređenja prostora građanima se nudi inovativan i prvenstveno funkcionalan interijer radionice ukupne površine 121 m2.

Sama razmjena znanja kao i učenje i dodatno usavršavanje vještina odvija se u središnjem prostoru za zajedničkim stolom, nastojeći vratiti pomalo izgubljene navike popravljanja predmeta, a nimalo ne zanemarujući socijalnu komponentu.

Svrha Riperaja je pružiti zainteresiranim građanima prostor, alate i savjete koji su im potrebni kako bi sami popravili male kućanske uređaje, predmete, odjeću i igračke.
Vlasnici pokvarenih i oštećenih predmeta mogu pronaći neke od teže dostupnih alata koje se obično ne isplati kupovati. Osim toga, Riperaj nudi inovativan i funkcionalan prostor za siguran rad i obavljanje popravaka na vlastitim predmetima.
Također, svim zainteresiranima je na raspolaganju i podrška majstora, a koji mogu pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami.

Korisnici sami kupuju sve dijelove koje treba eventualno zamijeniti na njihovim aparatima ili predmetima. Za razliku od ostalih servisa korisnici svoje predmete za popravak ne ostavljaju, već ih odnose sa sobom.

Alati i dijelovi se ne mogu posuđivati tj. iznositi izvan prostora. Od raspoloživih dijelova korisnici mogu dobiti isključivo one koje odmah ugrađuju na predmet.

Korisnici štede novac, a lokalna zajednica uspostavlja kružnu ekonomiju

Ovakvim pristupom oštećenim predmetima koji bi inače postali otpad, a na mjestu koje je organizirano na funkcionalan način te opremljeno potrebnim alatima, naravno, uz neizostavnu stručnu pomoć, korisnici štede novac, a lokalna zajednica aktivno sudjeluje u uspostavi održive kružne ekonomije.

KD Čistoća d.o.o. Rijeka ovim inovativnim projektom u Hrvatskoj želi, osim sprječavanja nastanka otpada, potaknuti druženje uz rad u profesionalnom i istovremeno opuštenom okruženju, čime se izravno želi potaknuti društvena kohezija i solidarnost te razmjena već pomalo zaboravljenih znanja i iskustava. Na taj se način ispunjava upravo načelo iz slogana Riperaja – Novo vrijeme za stare stvari.

Sprječavanjem nastanka otpada prema održivom društvu

Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017. – 2022. određeni su ciljevi i mjere koje treba realizirati kako bi se stvorilo resursno učinkovito društvo. Njegovim donošenjem stvorene su pretpostavke za razvoj kružnog gospodarstva, u kojem se iskoristivi resursi zadržavaju u gospodarstvu nakon kraja uporabnog vijeka kako bi se opetovano produktivno upotrebljavali i tako stvarali novu vrijednost. Naglasak je na poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom te su u prvom planu sprječavanje nastanka otpada, ponovna uporaba, odvojeno prikupljanje otpada, recikliranje i kompostiranje.

U tu je svrhu potrebno educirati širu javnost te motivirati odnosno potaknuti građane da u što većoj mjeri u svojim kućanstvima odvajaju otpad te svojim odgovornim ponašanjem doprinesu učinkovitijem gospodarenju otpadom. U vrijeme pretjeranog konzumerizma, olako se odričemo predmeta koji se uz manje popravke mogu ponovno koristiti, te ih po inerciji, ali često i zbog vlastitog komoditeta bacamo u smeće, umjesto da razmislimo o mogućnosti ponovne uporabe.

Ciljevi Riperaja su stoga sljedeći: popravljanje starih stvari s ciljem smanjenja otpada, zatim razvijanje i širenje znanja u određenim strukama (električari, krojači i sl.), promicanje socijalne kohezije u lokalnoj zajednici povezivanjem ljudi iz različitih mjesta te, konačno, razvijanje održivog društva.

Riperaj

Adresa: Ivana Zajca 20/b, Rijeka

Radno vrijeme:

  • ponedjeljkom, srijedom i petkom od 09.00 do 13.00 sati
  • utorkom i četvrtkom od 17.00 do 20.00 sati.

Kontakt: +385 (0)91 6014105