U petak 21. svibnja 2021. godine, u 11.00 sati, na Korzu, ispred zgrade Grada Rijeke, KD Čistoća će povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj građanima darivati Katalog autohtonih biljnih vrsta u gradu Rijeci.

Katalogom je obuhvaćeno pedeset biljnih vrsta koje možemo naći na području našega grada, a uz opis i slikovni prikaz, uz svaku biljnu vrstu nalaze se i zanimljivi podaci o primjeni u medicini i kulinarstvu, te je  istaknuta njihova važnost i uloga u održanju ekosustava.

 Građanima će se na Korzu podijeliti oko 300 primjeraka kataloga, a  cilj akcije je zainteresirati sugrađane za raznolikost i bogatstvo biljnog svijeta u našem neposrednom okolišu.

Partner pri izradi ovoga Kataloga autohtonih biljnih vrsta u gradu Rijeci bila je Javna ustanova Priroda.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi ukazali na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije. Uz obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti, 22. svibnja Republika Hrvatska obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj, koji je donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. godine proglasio Sabor Republike Hrvatske.