U petak, 21. svibnja 2021. godine, a povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, KD Čistoća je građanima darivalo Katalog autohtonih biljnih vrsta u gradu Rijeci.

U Katalogu je navedeno pedeset biljnih vrsta danih opisom, slikom i uz puno zanimljivosti o svakoj biljci, uključujući primjenu u tradicionalnoj ili suvremenoj medicini, korisnosti za životinje, upotrebi u tradicionalnoj kuhinji ili ugroženosti vrste. Također su dane i upute o postupanju s određenim biljnim vrstama. Na taj način naši sugrađani stječu posve novi uvid u naizgled obično zelenilo u svom neposrednom okolišu koje je od izuzetne važnosti za osjetljivi i krhki urbani ekosustav.

Partner pri izradi ovoga Kataloga autohtonih biljnih vrsta u gradu Rijeci bila je Javna ustanova “Priroda”.

Sve je više istraživanja koja otkrivaju pozitivan utjecaj urbane bioraznolikosti na čovjeka. Iako grad ne doživljavamo kao područje visoke bioraznolikosti, podrobnijim istraživanjem možemo otkriti pravo bogatstvo autohtonih biljaka u našem neposrednom okruženju, u našim parkovima, ispred naših zgrada, pa čak i u najmanjim pukotinama u betonu. To bogatstvo može se upoznati samo informiranjem naših sugrađana o biljnoj raznolikosti našeg grada te razumijevanjem vrijednosti pojedinih biljnih vrsta, kako za nas tako i za druga živa bića u našem okolišu.

Upravo stoga je ovaj Katalog zaista mala Početnica za otkrivanje bogatstva biljnog svijeta ispred zgrade, a s ciljem da se zaštiti vrijedne samonikle biljne vrste u urbanom području Rijeke. Naime, bioraznolikost u urbanim sredinama danas je prepoznata kao vrlo vrijedan aspekt gradskog zelenila, a autohtone vrste iz Kataloga autohtonih biljnih vrsta u gradu Rijeci bitan su čimbenik te bioraznolikosti.

Uz djelatnike KD Čistoća, građanima su kataloge dijelili zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan, a interes građana je očekivano bio velik.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi ukazali na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije. Ovaj je datum i spomen na usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti, jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode. Uz obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti, 22. svibnja je i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj, koji se od 2003. godine obilježava raznim odgojnim, obrazovnim, rekreativnim, stručnim te drugim aktivnostima, a KD Čistoća i Grad Rijeka su upravo podjelom ovog kataloga obilježili ovaj važan datum.

Fotografje: Grad Rijeka, KD Čistoća