Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, KD Čistoća Rijeka je organiziralo niz prigodnih aktivnosti kako bi se potaknulo djelovanje i razmišljanje na način da učinimo svaki dan – Danom planeta Zemlje!

Na Dan planeta Zemlje 22. travnja su u tri gradska parka (Park Mlaka, Park Nikole Hosta i Trsatski park) na zone sa samoniklim livadnim cvijećem postavljene table edukativnog sadržaja kojima se poziva na očuvanje bioraznolikosti i oprašivača u gradu. U parkovima će se mali označeni „otoci“ kositi nešto kasnije od drugih dijelova parkova tj. kada završi cvatnja biljaka upravo kako bi se oprašivačima osigurao izvor peludi i nektara. Table su postavljene uz pomoć učenika osnovnih škola Podmurvice, Nikola Tesla i Vladimir Gortan kojima je održana i kratka edukacija o važnosti bioraznolikosti i oprašivača.

Natpisi su osmišljeni u sklopu projekta Cro Buzz Klima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Od utorka 23. travnja kreću i edukativne reuse radionice u Riperaju. Prva u nizu je radionica izrade ekoloških krpica od pčelinjeg voska za čuvanje hrane pod vodstvom gđe. Jasmine Pamuković. Polaznici će na radionici savladati „uradi sam“ korake od prenamjene tekstila uz pomoć pčelinjeg voska do održive zamjene za plastične i aluminijske prianjajuće folije za čuvanje hrane. U srijedu 24. travnja će učenici likovne skupine OŠ Pećine učiti kako kreativno prenamijeniti plastične vrećice u neseser pod vodstvom magistrice likovne pedagogije Tanje Blašković. Urbana vrtlarica Andreja Čoh će 25. travnja održati radionicu uzgoja presadnica posvećenu početnicima i svima onima koji pokušavaju s uzgojem presadnica u kućnoj radinosti. Savladavanje ove tehnike polaznicima će otvoriti vrata u svijet vrsta i sorti povrća koje se mogu uzgajati na balkonu ili u vrtu, ali čije se presadnice ne mogu kupiti u vrtnim centrima.