U utorak 7. srpnja 2021. godine na području centra grada Rijeke postavljeno je 10 novih setova pametnih spremnika.

Građani ih mogu koristiti na sljedećim lokacijama: kod željezničkog kolodvora (stajalište autobusa), u Krešimirovoj ulici (stajalište autobusa kod Palače šećera), na Terminalu, na parkingu Delta, na Titovom te Pavlinskom trgu, u Kružnoj ulici, u Ulici Frana Kurelca (kod zgrade gimnazija), na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske te u Ulici Dolac.

Implementacijom pametnih spremnika povećava se količina vrijednog otpada koji se može koristiti kao sekundarna sirovina te se smanjuje potreban broj pražnjenja. Rezultati napredne tehnologije su značajne uštede u vremenu, ljudskim resursima kao i energentima te doprinos smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš.

Za osmišljavanje vizualnih rješenja izgleda pametnih spremnika KD Čistoća je tijekom 2020. godine pozvalo građane da svojim šarenim prijedlozima doprinesu izgledu novih spremnika na ulicama grada. Uključivanjem umjetničkog izričaja u konačni izgled pametnih spremnika, ne samo da im je dodana vrijednost, već ih se preobrazilo u jedinstveni element urbane opreme grada.

Danas se šetnjom centrom grada tako može koristiti 32 pametna spremnika te razgledati isto toliko upečatljivih likovnih radova.

Novopostavljene spremnike krase radovi „Cvjetna livada“ autorice Marije Volkmer, „More“ polaznika Dječjeg vrtića Zlatna ribica, „Ptice“ i „Ribe“ autora Ivana Balaževića i „Sačuvajmo more“ autorice Silvije Golje. Također su još jednom postavljeni i pobjednički radovi po odabiru publike iz kolovoza, 2020. godine: „Dizalice“, „Biciklistica“, „Octopus“, „Misli zeleno – budi promjena“ i „Reciklirajmo u gradu koji teče“.