Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić,  stiže u Rijeku. U utorak, 13.12.2022. na jedan dan uselit će u prostor riječkog Riperaja na adresi Ivana Zajca 20/b.

„Donesite nam jedan predmet koji je za vas izgubio vrijednost, koji više ne koristite, ispričajte nam njegovu priču! Mi ćemo ga izložiti u sklopu izložbe odbačenih predmeta, te mu pokušati naći novu vrijednost i novi dom“, pozivaju autorice.

Riječ je o cjelodnevnom konceptu, pa će tako autorice useliti u prostor Riperaja od 10 do 15 sati kada će prikupljati vaše odbačene predmete. U 18:30 sati otvorit će izložbu prikupljenih odbačenih predmeta, te u 19 sati održati performans i udomljavanje.

Muzej odbačenih predmeta, prvi je hrvatski održivi muzej kojim se kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program povezuje kultura i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama.

Kroz edukaciju o održivom razvoju konceptom Muzeja potiče se na ponovnu uporabu predmeta u svrhu smanjenja otpada.

„Muzej odbačenih predmeta dolazi do svoje publike, a seli se uvijek u novi grad gdje se na jedan dan otvara privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, uz prateći večernji program koji čini izložba prikupljenih predmeta, izvedbeni program te pronalazak novih vlasnika koji udomljuju odbačene stvari čime se direktno utječe na akumulaciju otpada. Cilj nam je probuditi svijest građana o tome da “smeće” nije samo ono što akumuliramo u svakodnevnoj “proizvodnji”, poput bio otpada, plastike ili stakla već da je smeće sve ono što je za nas izgubilo vrijednost“, govore autorice.

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, a do sad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli, a u siječnju stiže u Split.

PROGRAM MUZEJA ODBAČENIH PREDMETA U RIPERAJU:

  • 10:00 – 15:00 sati – PRIKUPLJANJE ODBAČENIH PREDMETA
  • 18:30 sati – OTVORENJE IZLOŽBE
  • 19:00 sati – UMJETNIČKI PERFORMANS I UDOMLJAVANJE

*jedna osoba donosi jedan predmet

“Ana i Irena su muzej u malom, Muzej odbačenih predmeta, putujući muzej koji skuplja predmete da bi ih udomio netko drugi, uočivši kako mu baš takvo nešto treba da bi bio sretan. To je tranzitno mjesto, prostor mijene, promjene, razmjene jer odvajajući se od nečega ili primajući nešto novo znači da su i ljudi koji u tome sudjeluju u nekom vlastitom periodu promjene”  NIVES NEDVED, “Umjetnost u mreži”, Hrvatski radio.