Povodom Međunarodnog dana šuma 21. ožujka 2023. godine, Astronomski centar Rijeka u suradnji s gradskim Odjelom za komunalni sustav, KD Čistoćom i OŠ Gornja Vežica održao je akciju čišćenja parka šume Sv. Križ. Ove godine se također u akciju uključilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak Rijeka.

S ciljem uklanjanja i zbrinjavanja otpada, očuvanja šuma i bioraznolikosti, širenja svijesti o važnosti očuvanja prirode, promociji pravila ponašanja u prirodi te edukaciji o važnosti boravka u prirodi i potrebi savjesnog zbrinjavanja otpada ova akcija je uključila četrdesetak učenika i učitelja 5b i 6b razreda OŠ Gornja Vežica.

Akcija čišćenja održala se uz vodstvo stručnog djelatnika gradskog Odjela za komunalni sustav Grad Rijeke i Astronomskog centra Rijeka koji su na licu mjesta upućivali na posebnosti flore i faune parka šume Sv. Križ.

Održana je i kreativna pokazna radionica iz Land arta pod vodstvom Bie Gec iz KD Čistoća i Andree Cvitan iz Rijeka sporta. Učenicima su se prezentirani primjeri privremenih umjetničkih instalacija, a zatim su potaknuti da samostalno izrade i svoje od otpalog lišća, grančica, češera i drugog materijala. Cilj radionice je bio pružiti učenicima nesvakidašnje kreativno iskustvo koje će ih povezati sa okolišem i potaknuti na otkrivanje ljepote koja se krije u naizgled sasvim običnoj šumi.