S ciljem edukacije i jačanja svijesti građana o štetnosti koju okolišu nanosi korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda, posebno plastičnih vrećica, u Rijeci je u petak 3. srpnja 2020. godine prigodno obilježen Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, kojim i tradicionalno započinje mjesec bez plastike.

Tom prilikom je u prostoru Riperaja održana kreativna radionica pod nazivom „Vrećicu donesi, vijaču odnesi“ u organizaciji Grada Rijeke s partnerima – Udrugom Žmergo i KD Čistoća Rijeka. Polaznici ove radionice su uz vodstvo Udruge Žmergo naučili kako od plastičnih vrećica izraditi novi predmet – vijaču za preskakanje te na taj način pridonijeti očuvanju okoliša i uz to se dobro zabaviti.

Također, uz akciju „Vrećicu donesi, vijaču odnesi”, od 29. lipnja do 03. srpnja je u Riperaju provedena i akcija zamjene plastičnih vrećica za platnenu, tijekom koje su građani za donesenih 10 plastičnih vrećica nagrađeni s višekratnom, platnenom vrećicom KD Čistoća. Tijekom akcije je podijeljeno 90-tak platnenih vrećica.

KD Čistoća, Grad Rijeka i Udruga Žmergo zahvaljuju svim sudionicima i njihovoj želji da učine nešto za svoj okoliš te svojim primjerom doprinesu povećanju svijesti te nužnosti našeg svakodnevnog života bez korištenja jednokratne plastike.