Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske izradilo je animirani edukativni video “Smanji otpad od hrane”.

Naime, samo u Europskoj uniji se godišnje baci 88 milijuna tona hrane, a globalno čak 1,3 milijarde tona, što bi moglo nahraniti 3 milijarde ljudi na svijetu. Osim toga, bačena hrana zagađuje okoliš i ima štetan utjecaj na klimatske promjene.

Kako bismo spriječili bacanje hrane iz Udruge nam poručuju da planiramo obroke, kupujemo savjesno, pravilno skladištimo hranu, pokušamo iskoristiti ostatke hrane te kompostiramo.

Ukratko, poruka edukativnog videa jest da budemo savjesni i mijenjamo potrošačke navike.

“Ukoliko želimo pridonijeti smanjenju bacanja otpada od hrane, nužna je promjena životnih navika i obrazaca ponašanja, kako bi smo zajedničkim snagama pridonijeli rješavanju ovog nadasve globalnog problema”, poručuju iz Društva Potrošačica.

Izrada edukativnog videa je financirana kroz Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana NRM – 2021.-2022., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2022. godinu koja se sufinancira sredstvima Mjere 20 “Tehnička pomoć” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2022.